Kuka oli YRJÖ KILPINEN (1892-1959)

Yrjö Kilpinen oli suomalainen säveltäjä, joka oli kotoisin Helsingistä ja myös asui koko ikänsä Helsingissä. Hänen tuotannossaan on lähes 800 yksinlaulua suomen-, ruotsin- ja saksankielisiin runoihin. Hän sävelsi myös kuoroteoksia. Yksinlauluihin ja kuorolauluihin tekstejä on tehnyt noin sata eri runoilijaa. Lisäksi hän sävelsi kamarimusiikkia ja soolopianoteoksia. Kilpisen sävellystyylille on tunnusomaista kuulaus ja askeettisuus - joskus suorastaan keinovarojen karuus - mutta samalla poikkeuksellinen ilmaisuvoima.

Kilpinen 002

Kilpinen solmi 1918 avioliiton pianotaiteilija Darling Margaret Alfthanin kanssa, joka toimi hänen yksinlaulujensa esittäjien erinomaisena pianistina. Avioliiton solmittuaan Kilpiset asettuivat asumaan Meilahden huvilaansa, jossa he asuivat kuolemaansa saakka. Meilahden kodista muodostui kulttuurinen kohtauspaikka. Heillä kävi paljon kotimaisia ja ulkomaisia taide- ja kulttuurihenkilöitä. Margaret Kilpinen toimi näiden vierailujen emäntänä suunnitellen ja toteuttaen tilaisuudet hyvin.
 
Saksassa ja Englannissa Kilpisen tuotanto saavutti 1920- ja 1930-luvuilla suuren suosion. Englantiin perustettiin 1934 Yrjö Kilpinen Society. Yhdistyksen voimahahmona toimi legendaarinen Walter Legge. Saksassa käytettiin 1930-luvulla musiikkikoulutuksessa hyvinä esimerkkeinä Kilpisen sävellyksiä. Kilpinen teki 1920-, 1930- ja 1940-luvuilla yhteensä noin 20 ulkomaan matkaa Saksaan ja Itävaltaan. Matkoilla järjestettiin Kilpisen laulujen konsertteja, pidettiin yllä yhteyksiä musiikkikustantajiin sekä taide- ja kulttuurihenkilöihin. Saksassa laajaa suosiota nauttinut baritoni, kamarilaulaja Gerhard Hüsch oli yksi parhaista Kilpisen laulujen esittäjistä, joka myös levytti Kilpisen lauluja Saksassa ja Englannissa. Hän vieraili ja esiintyi myös Suomessa.
 
Professorin arvonimen Kilpinen sai 1942. Vuonna 1948 hänet nimitettiin vastaperustetun Suomen Akatemian ensimmäiseksi säveltaiteen edustajaksi.